06 Julai 2011

EH, KAMU NAK JADI USTAZAH KE...???

Hari itu adalah hari penyerahan kad laporan peperiksaan. Seperti biasa ibu bapa sibuk bertemu dengan guru-guru kelas dan guru-guru yang mengajar untuk mengetahui prestasi anak-anak mereka. Tiba-tiba datang rakan saya Ustazah Sal mengadu.
"Macam-macam perangai la parents ni!" rungut Sal
"Kenapa Sal?" Tanya saya
"Tu, ada mak pelajar saya tadi, anak dia dapat 96% untuk subjek Pendidikan Islam, dia bukannya bersyukur, tapi kata pulak kat anak dia..."
"Kata apa?" tanya saya ingin tahu.

  
"Sambil marah, dia sindir pada anak dia, "Eh, kamu nak jadi ustazah ke, dapat agama tinggi nih?" Mana saya tak sedih" kata Sal.
"Dah la tak syukur, pandang rendah pula kat subjek Pendidikan Islam, lepas tu, ingat jadi ustazah tu hina sangat ka" tambah Sal, lagi.
Saya perasan, memang Sal amat terkilan, saya pun terkilan. Ini bukan masalah menjatuhkan air muka seorang rakan, tapi soal sikap ibu bapa hari ini. Serta sikap segelintir masyarakat secara keseluruhannya. Pendidikan Islam dianggap tidak penting dalam senarai pencapaian akademik mereka. Biar Pendidikan Islam dapat rendah, asalkan subjek lain terutamanya Matematik dan Sains dapat tinggi. Baru masa 'depan' terjamin, fikir mereka.
Namun lebih jauh dari itu, terdetik di hati, Pendidikan Islam bukan sahaja untuk dikuasai semasa peperiksaan, bahkan matlamat sebenarnya adalah untuk diamalkan. Hari ini manusia memandang rendah pada pendidikan Islam sebab mereka melihat pendidikan ini menggunakan kacamata maddiyyah (kebendaan). Mereka lihat masa depan yang dekat. Tidak mencecah ke alam yang satu lagi.
Realitinya kini agak berbeza. Daripada sekian ramai pelajar-pelajar yang melangkah pergi sekolah, berapa ramai yang belajar kerana Allah. Sekurang-kurangnya untuk pendidikan Islam, tasawur Islam atau seumpamanya, berapa ramai yang ikhlas untuk mengamalkan ilmu serta mendakwahkan kepada orang lain.
Daripada sekian ramai ibubapa yang menghantar anak ke sekolah, berapa ramai yang mengharapkan anaknya menjadi anak yang soleh dan solehah, bukan sekadar mengharapkan anaknya menjadi doktor yang hebat serta jurutera yang cekap.
Soalan yang saya sendiri tak mampu menjawabnya.
Saya teringat lagi hari penyerahan kad laporan itu. Memang tak dinafikan ramai ibu-ibu yang tidak bertudung, memakai jean, blaus dan seumpamanya. Tapi, namanya Islam. Ibu-ibu inilah yang akan dan sedang mendidik anak-anak muda generasi baru.. Salah satunya saya sapa:
"Assalamualaikum, puan!"
"Selamat pagi" jawabnya.
Terkedu saya dibuatnya.

5 ulasan:

hamba Allah berkata...

salam,bgus entry ni
islam is the way of life~~
kita tidak boleh belajar pendidikan agama untuk lulus exam je..
belajar kerana Allah

shairazi sharizan berkata...

bila agama dipandang remeh, kadand-kadang kita yang ambil bidang agama pon boleh down bila orang perli macam ini..

ash_mza berkata...

to hamba Allah...
wslmwth...
ilmu agama kekal sepanjang hidup, duniawi wa ukhrawi...

to shairazi sharizan...
jadi, kena bina pemikiran yg positif supaya kita tak mudah tumbang dengan pemikiran org yang sedemikian=)
oh ya, sumber ini diambil dari iluvislam...

nurain vivian berkata...

Assalamualaikum Asy..lama tak bkunjung di sini..Ash apa khabar?

Terperanjat akak baca entry ni dik!..tak sangka dan amat memeranjatkan...

ash_mza berkata...

Wa'alaikummussalamwth kak ain...
alhamdulillah=) akak sihat?
dunia akhir zaman kak. mcm ni la jadinya~
yang dipandang, yang dipegang hanya pada dunia...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...