14 Februari 2013

"AKU MAHU BAKAL IMAMKU SEPERTI INI..."

Lihat orang baik & bijak, terdetik di dalam hati "aku mahu bakal Imamku seperti ini".

Lihat orang hebat & berjaya, terdetik di dalam hati "aku mahu bakal Imamku seperti ini".

Lihat orang kaya & pemurah, terdetik di dalam hati "aku mahu bakal Imamku seperti ini".

Jaaap, no no no. Tak payah senyum kerana ini bukan monolog hati saya. Ini contoh yang saya mahu ketengahkan. Monolog seperti ini memang wujud, kan². Sentiasa mahu orang lain yang jadi, tapi diri sendiri di mana?
 
  
Ok, sekarang UBAH monolog hati itu seperti ini;
 
Lihat orang baik, bijak, hebat, berjaya, kaya & pemurah, terdetik di dalam hati "Aku mahu diriku seperti ini".

Ya, AKU YANG HARUS SEPERTI ITU. Ini bukan sekadar monolog hati yang bagus bahkan ia menjadi motivasi diri yang berkuasa tinggi tahap gaban ツ. 

Sahabat, "bakal Imam" itu hanya bersifat waham (kesamaran). Entah wujud entah tidak untuk diri kita di dunia ini. Manakala "diri kita" pula bersifat hakiki, benar² wujud maksud saya. So, pandanglah terlebih dahulu yang bersifat realiti & dekat dari terus mengharapkan pada yang berbentuk fantasi & jauh. 

Ingat! Jangan hanya mengharapkan yang baik² itu pada orang lain sahaja. Harapkan yang baik² itu pada diri kita terlebih dahulu. Insya Allah bila kita baik, maka kita akan dapat yang baik.

Sayangilah diri anda, kerana apabila anda faham sayang diri anda barulah anda akan tahu bagaimana mahu melaksanakan pesanan Baginda صلى الله عليه وسلم agar menyayangi saudara anda sebagaimana anda menyayangi diri anda sendiri. 

Peace no war ツ.

sumber:FB

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...