16 Jun 2010

SEBUAH KETENTUAN...

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud. Cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini.

Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian.

Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.

Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT. 


Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

Tanda 100 hari sebelum hari mati.
 • Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.
 • Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.
 • Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.
 • Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.
 • Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.
 • Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.
Tanda 40 hari sebelum hari mati.
 • Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.
 • Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.
 • Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.
Tanda 7 hari.
 • Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.
Tanda 3 hari.
 • Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.
 • Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.
 • Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.
 • Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.
 • Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.
Tanda 1 hari.
 • Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.
Tanda Akhir.
 • Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.
 • Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kepada sahabat..
minta maaf jika berkasar.
sesungguhnya manusia tidak akan mengetahui segala perkara yang berlaku dialam ghaib. dan seperti tuan hamba post kan kali ini adalah perkara ghaib yang langsung tidak lojik. pertama, saudara perlu mencari sumber yang betul-betul sahih kalau nak post apa-apa. telitikan dahulu. "wala tadri nafsum maza taksibu ghoda wala tadri nafsum biayyi ardin tamuut."
mintak maaf sbb malas nak taip bahasa arab. kepada saudara harap cakna dalam mengepost sesuatu benda. dan jangan mendustakan nama2 ulama' silam. kaji dulu asal usul apa yang saudara nak post kan
jangan sesat kan lagi ramai orang
kesian mereka
sekian

ash_mza berkata...

to tanpa nama...
mekasih...
maaf, bukan dgn tujuan menyesatkan, tp ingat mengingati...
mmg ini perkara ghaib yang tidak tcapai dek akal... Hal ini jg bukanlah berdasarkan Al Quran dan hadis nabi...
Cuba bagi mereka yg diberi keizinan-Nya dapat merasai perkara2 sedemikian.
Itu semua hak Allah dan kita sebagai hambanya amat bertuah jika diberikan peluang itu.
Sungguh kita cuma hamba-Nya yang biasa, entahkan bila ajal itu bukan pada bidang kuasa kita.
Artikel ini dicopy atas tujuan perkongsian bersama dlm langkah mengingati mati itu.
Cuma mungkin bagi yang tidak berfikir pjg akan bkata, "Ah,aku belum ade tanda2 ini, enjoy dulu, nti bila dah ada tanda2 ni, aku taubatlah".
Tapi, amalanlah yang dapat membezakan kepekaan kita terhadap tanda2 ini.

*sumber: http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf
Tanda-tanda kematian yang dipaparkan dalam laman web adalah benar. Ini adalah pendapat ulama’ –ulama’ Ahli Sunnah Wal-Jamaah.Oleh itu sebagai seorang Islam kita perlu berhati-hati dan membuat persediaan untuk menghadapi kematian..
Perasaan takut terhadap kematian adalah baik kerana Nabi SAW menyuruh umatnya mengingati mati kerana ia memberi keinsafan kepada seseorang hamba Allah.Umat Islam juga disunatkan sentiasa mengingati mati..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...